25 märts, 2018

Catherynne M. Valente - A Fall Counts Anywhere (Robots vs. Fairies, 2018)


Antoloogia lõpetab vägagi temaatiline lugu inimeste meelelahutuseks peetavast haldjate ja robotite gladiaatorivõitlusest. Ning … orgaanilised olendd teevad loodud monstrumitele tuule alla – sest nemad ongi arhetüüpsed olendid, nemad on vanemad kui inimesed, kes omakorda on püüdnud luua midagi nii jumalavallatut kui tehismõistusega olendid. Aga ega Valente haldjad pole miskid inglikesed, kui tehakse tuul alla robotitele, hakatakse kohta kätte näitama inimestelegi.

Valente poolehoid on selgelt esitatud, robotid esinevad kui räuskavad märatsejad (vastavalt seaduslikele piirangutele!), samas kui haldjad salakavalad ja aadellikud üleloomulikud olendid. Vinti on üle keeratud sellegagi, et loodud robotite üheks ülesandeks oli muuhulgas haldjate jahtimine ja vangistamine – sest Maa senikasutamata ressursse tuleb kätte saada, mistõttu inimeste eest seni pakku läinud haldjad ja muud niisugused olendid tuleb eest ära saada (vt nt Ashby tee-ehituse lugu).

Et siis jah, vähe haldjapateetiline värk, kus muuhulgas selgub ka Maa kiirkorras halveneva ökoloogilise olukorra põhjus (inimesed!) ja sellele piiri panemise võimalus (haldjate ülemvõimu taastamine!). Nii võttes … mõnigi ühine noot Headley looga.

Kommentaare ei ole: