04 september, 2019

Simon R. Green - He Said, Laughing (The Year's Best Dark Fantasy and Horror, 2011)


Zombid Vietnami sõjas ehk autor on kirjutanud uue versiooni Coppola filmist „Apokalüps nüüd“ – sügaval džunglis on zombiarmee, mis peaks tegema lõpu kõikidele sõdadele – pole inimest, pole probleemi.

Selle jutu mõte vast ongi, et kokku kuhjata võimalikult palju jäledusi, et … ma ei tea, et mõnd lugejat šokeerida ja mõnd lõbutada ja surkida ameeriklaste haavas selle džunglisõja asjus.

Niisiis, sõjakohtu all on üksinda ühe küla maha nottinud ohvitser, kellele pakutakse mahalaskmise asemel džunglisse minekut, et otsida üles major Kraus, kes on nüüd mitu aastat kuskil padrikus jumal teab milliseid koledusi sooritamas – igal juhul, kel vähegi võimalik, põgeneb tema eest. Krausi metsikused pakkuvad muidugi meeldiva puhvri põhjavietnamlaste sellesuunalistele rünnakutele, aga samas … mida kuradit seal õieti toimub. Ja nii sõidab peategelane mööda jõge üha sügavamale ja sügavamale džunglisse – kõik see lõpmatu hämarus ja looduse lehkamine ja muidu inimolemise õudus, mis sellele major Krausi tapma saadetud monstrumile avaneb. Lõpuks siis … võtab Krausi armee ta enda hoolde ning massimõrvarid kohtuvad näost näkku.

On mõneti huvitav mõelda, kuidas loomulikku loodust kirjeldatakse kui tsivilisatsiooni lõppu, inimeste(le) loodud põrgu eeskoda. Või noh, kui ollakse imestunud, et kodusõtta sekkunud ameeriklasi ei kostitata ausa võitlusega. Aga jah, loodus ja tsivilisatsioon, kultuurmaastikud vs traagika. Ses suhtes ei saagi aru, kas autor laseb klišeedel liugu või on vähe kriitiline nende suhtes või lihtsalt surgib ameeriklaste minevikupainetega. Või lihtsalt meelelahutuslikumas laadis ümberjutustus Coppola filmist.

Kui hakata enda mälu värskendama, siis esmatutvus oli II maailmasõja kohta, ja mõjus õige süsimusta huumorina.

„„If I do this, and come back,“ I said. „Do I have to go home? Or could there be more sensitiive missions for me?“
„Why not?“ said the CIA man, smiling his crocodile smile. „We’re always looking for a few good psychos.““ (lk 336)


ulmekirjanduse baas

Kommentaare ei ole: