11 september, 2019

Linda Nagata – Devil in the Dust (Mission Critical, 2019)


Traditsiooniline nagu Egani tekst, aga hulga möllurikkam: tegevus toimub Marsil, kus inimesed on aastakümneid sõdinud. Mitte omavahel või mõne võõrtsivilisatsiooniga, vaid tehisintellektiga masinatega. Need nimelt otsustasid Marsi koloniseerimisel ise enda eest otsustama hakata ja et inimesed kasutasid neile vajalikke ressursse, siis pidi inimesi hävitama.

Marsil alanud kontrrevolutsioon levis kahtlasi teid pidi Maale (võib oletada, et kellegi konkurendi käsi oli siin mängus), kus toimus masinatega ränk sõda, aga nüüdseks on vastupanukolded vaid Marsil järel, ja needki pigem hääbumas.
Kuid meie loo kangelased sattusid ühel uurimisretkel Marsi kõrbes peale tehisintellekti reproduktsioonikolooniale ja see on tarvis kindlasti kiiresti hävitada, et koloonia ei laieneks. Ja noh, lahingu käigus selgub seegi, kuidas Maal tegelikult sõda tehisintellekti mässajate vastu võideti.

Ühesõnaga, kõiksugu draamat ja möllu. Pole just Terminaatori laadis võitlus, aga eks sel jutul ja filmidel mingi lähedus ole. Loo lõpetab vähe pateetiline tõdemus, et tuleb end inimsoona taasavastada jms, millest siis punktid traditsioonilise ulme kasuks. Aga las see siis olla, peamine, et möllu sai.

Kommentaare ei ole: