25 september, 2019

T. Kingfisher – Fisher-Bird (The Mythic Dream, 2019


Autor on ette võtnud Heraklese ja müüdi sellest, kuidas too metall-linde eemale peletas – pidin peale lugemist järele uurima, kas tõesti on olemas selline vägitegu, ja tõepoolest: Stymphalose linnud, tagasihoidlikult arvan, et tegu pole tuntuima Heraklese vägiteoga.

Lugu on jutustatud jäälinnu (?) poolt, kes ühel hetkel puutub kokku Heraklesega, kes on talle määratud karistuse tõttu tapnud kõiksugu müütilisi elajaid. Aga noh, ühtlasi on ta hiljuti saanud salvata madudelt (Lerna hüdra – siinses jutus eelneb see linnupeletamisele), ja nagu Herakles üllatusega avastab, mõistab ta lindude keelt nüüd. Nii siis kuuleb terane (ja terava keelega) jäälind, kes see mees on ja miks ta sellise karistust kannab. Jäälind … soovitab siukese pere (kõiksugu intsest ja kannibalism) juurest jalga lasta. Aga ta otsustab meest aidata järgmise aktsiooni käigus, tallegi käivad närvidele need ülbed linnud.

Eks lugu ongi jutustatud, noh, neile, kes sooviksid kreeka mütoloogiat vähe tänapäevasemalt tõlgendada. Herakles pole just hollivuudlik üliinimene ja eks loo lõpuks saab teada sellegi, miks lind on sellise välimusega nagu tal on (et niisiis muistend hoopiski?). Kui esmatutvus Kingfisheri loomega oli igati huvi äratav, siis see tekst jätab sutt rahulikuks.

Kommentaare ei ole: