20 jaanuar, 2020

Michael Swanwick - The Last Geek (The Dog Said Bow-Wow, 2007)


Lühilugu mehest, kes on oma ameti viimane esindaja ja seetõttu sotsiaalteadlastele igati huvitav uurimisobjekt. Ülikool sõidutab ta kohale, viib hotelli ja korraldab vastuvõtte ning vastutasuks räägib mees erinevatele kraaditudengitele kadunud aegadest ning elukutsest ja selle saladustega seonduvast. Saab siis tasu ja sõidab edasi, et päevatööga edasi teenida – kuniks jaksu ja võimalust.

See melanhoolne lugu polegi niivõrd ulmeline kui lihtsalt lugu kadunud ajast – kuigi mitmed tulevikulood räägivad sellest, kuidas peale senise ühiskonnakorra kokkuvarisemist hakkavad peale olukorra stabiliseerumist ringi sõitma erinevad rändtrupid jms, et hoida kultuuri ja selle pärandit: noh, selle loo puhul nii vast ei ole. Aga jah, helge lähitulevik ning sellele vastukaaluks eemaldumine 20. sajandi kultuurifenomenidest nagu rändtsirkused jms – eks teksti võiks ka hinnata mentaliteediloo raames või midagi.

Omal moel armas lugu (mis pole küll kirjutatud pisaraid kiskuvalt vms), aga samas ei tekitanud minus ka suuremat kaasaelamist – küllap pole nii suur americana huviline.

Kommentaare ei ole: