01 märts, 2022

Naomi Kritzer - The Good Son (Cat Pictures Please and Other Stories, 2017)

 

Fantaasialugu haldjast, kes armub Iirimaad külastavasse ameerika neidu ning tuleb ta järel Ameerikasse elama (kuigi teda hoiatab haldjavend, et surelikega ei tasu jamada). Muidugi pole neiu teadlik oma austaja taustast, seega haldjas organiseerib endale kõiksugu dokumendid ja … vanemad. Ta nõiub selleks ära ühe lastetu vanapaari.


Ka neiu tutvub oma kaaslase perega, kõik on hästi, ainult et haldjas teab, et tegelikult ei saa ta end naisega siduda - kui ta seda tõeliselt teeb, peab ta olema neiuga kuni selle surmani, ise samal ajal vanemata (muidugi, on ka võimalus teada saada, milline elu seda neidu ees ootaks; aga selline lahendus ei meeldi haldjale).


Aga juhtub hoopis nii, et ta “emal” avastatakse ajuvähk, mis kiiresti edasi halveneb. Ühel hetkel jätab “isa” oma pere ning nüüd oma ema eest hoolitsemine eelkõige poja kätes. Ja tuleb välja, et ema pole midagi nii nõiutud.


Ehk lugu siis mitme nurga alt armastusest ja kaotusest, ja eks ka mitmel moel südantlõhestav. Iiri haldjas pole muidugi selline dramaatiline kuju nagu de Linti “Südame metsad” sisserännanud - temal on võimalik tahtmise korral naasta oma kodupaika. Aga nüüd … on uued juured.



Kommentaare ei ole: