11 märts, 2022

Me armastame Maad 2: Viimane laev (2017)

 

Kogumiku võiks tinglikult jagada pooleks: enne (Gurevitš kuni Bilenkin) ja pärast (Larionova kuni Zolotko) 1980. aastat avaldatud tekstid. On retroulme ja tänapäevane ulme - muidugi, ühegi teksti puhul ei saa vast juttu teha kõvaulmest, kõik tekstid on pigem tulevikku asetatud inimeste dilemmadest; üldinimlikud teemad, mida võiks samahästi teisendada möödunud või ülemöödunud sajandi ilukirjanduseks. Ühesõnaga, üldinimlik värk, aga ulmelises foonis.


Esimese poole tekstid … no pole vast enamat kui näited oma ajastu kirjutamisvõimalustest. Huvitaval kombel on näiteks Vandermeerid oma ulme ülevaateantoloogiasse valinud siit Žuravljova “Astronaudi” kui ka Bilenkini (temalt küll üks teine tekst). Mingil moel huvitav lugeda, aga … teatav lapsikus ei lase tekstidel nagu suuremat mõju avaldada.


Kuid antoloogia teine pool (no erandiks Puhhov, ent selline seisundiulme käib mulle tavaliselt üle pea) on küll päris särisev - valikud, millega inimesed kokku puutuvad või mida nad ise teevad, need on, nagu öeldud, üsna ajatu probleemikirjandus. Moodustuvad lugude paarid: Larionova ja Kamenko, Rudenko ja Iljin ning ehk Bulõtšov ja Zolotko. Kui Puhhov välja arvata, siis möllu saab ning samuti saab kõikuda moraalsetel kaalulaudadel. Oled sa pragmaatik või romantik või humanist või või või … no eks ole veel võimalusi.


Tekstide keskmine hinne on 4,67 (võrdluseks: “Me armastame Maad 1” 5,11, “Raevu päevad 1”  4,7, “Raevu päevad 2” 4,8). Kui õieti aru saan, siis ükski neist autoritest pole esindatud selles sõjaõhutajate nimekirjas.



Georgi Gurevitš: Lohe Infra 4/10

Valentina Žuravljova: Astronaut 4/10

Valentina Žuravljova: “Kotkapoeg” ei naase 4/10

Ilja Varšavski: Otsusta ometi, piloot! 4/10

Dmitri Bilenkin: Tema Marss 5/10

Olga Larionova: Päike jõuab Veevalajasse 5/10

Sergei Kazmenko: Viimane laev 5/10

Kir Bulõtšov: Kolmteist aastat teel 6/10

Mihhail Puhhov: Üles visatud 3/10

Boriss Rudenko: Limaan 5/10

Vladimir Iljin: Kaugkosmose seadus 5/10

Aleksandr Zolotko: Eluskala kaugete vahemaade taha transportimise spetsiifika 6/10



ulmekirjanduse baas


Kommentaare ei ole: