15 märts, 2022

Kaldarbek Najmanbajev - Puhtest päevasüdameni (Kõrbeliivade kumedast kuminast,1982)

 

Igati emotsionaalselt traagilise lõpuga lugu, mis tegelikult on päris mitmekesine lugemismaterjal. Nagu jutu lõpust selgub, oleks tegu justkui 1939. aasta märtsis juhtunud looga - ehk on see Kasahstani ajaloos mingi märgiline hetk, ei oska öelda (või lihtsalt üks tuntud lugu?), küll aga huvitav (propagandamaiguline?) lugu nõukogude võimu kehtestamisest maarahva hulgas. Kuidas kehvikud pääsesid rõhujate võimust, kuidas kolhoose moodustati ja suuresti rikkamate vara ümberjagades ühisvara saadi, kuidas kolhoosid toimisid. See on vaat et sotsrealistlikust varasalvest - konflikte on, aga enamus on rahul ja teevad koostööd, neil on positiivsed ootused.


Samas aga on säilinud traditsiooniline külaelu, kus mehed otsustavad naiste eest ja kus on vaja küla austatumate heakskiitu ning vajadusel pöördutakse ka jumala poole. Nõukogude kord nagu oleks (kolhoosiga seonduv) ja ei oleks ka (kogu kolhoosiväline elu).


Ja muidugi siis 64-aastase isepäise mehe lugu, kes on võtnud teise naise ja nüüd korraga esmakordselt isaks saamas. Aga jah, kasahhi tulipea on ikkagi kasahhi tulipea, ja kahjuks on seekord tragöödia ootamas. Et jah, kokku siis omamoodi veider kompott.


Kommentaare ei ole: