24 oktoober, 2023

Sarah Pinsker - The Narwhal (Sooner or Later Everything Falls Into the Sea, 2021)

 

Müstilisevõitu lugu lähitulevikust, kus jutu saladusele ei saanudki õieti pihta, aga noh, sellele tabamatule mõistatusele on seal loos pühendatud terve muuseum (kus küll keegi ei käi, sest kedagi ei huvita). 


Loo peategelane on noor naine, kes elatub tööampsudest - ja nüüd õnnestub tal saada pakkumine, et üks auto koos selle uue omanikuga toimetada Ameerika ühest otsast teise. Milline tore vaheldus, ta saab lõpuks reisida esimest korda oma kodulinnast välja! Ainult et … see auto on igati eriline (vihjeks loo pealkiri) ning ta palkaja (kes on saanud selle auto oma emalt päranduseks) ei hooli karvavõrdki võimalikest vaatamisväärsustest; tema eesmärgiks on vaid auto kohale toimetada, ja nii kiirelt kui võimalik.


Selline reisikorraldus tekitab palgalises parajalt pingeid, kõik need lootused ühest toredast reisist luhtuvad, on vaid tuim kihutamine Ameerika maanteedel. Ja tööpakkuja … oskab närvidele käia; see inspireerib noort naist selle auto tundmatuid nuppe näppima … ja tulemuseks on autoõnnetus. Mis küll juhtub selle linnakese lähedal, kus auto uus omanik mõtles veidi ringi vaadata. Sest noh, auto ja tema ema saladus.


Nagu algul öeldud, saladus on olemas, aga tõlgendused sellest on õige lahtised - kasvõi midagi sellist nagu “In Joy, Knowing the Abyss Behind” puhul. Või siis ikkagi midagi keerukamat, X-files sarnast? Ei tea, võibolla. Ja loomulikult paralleel looga “Our Lady of the Open Road”, kus sõiduvahend oli samuti vägagi oluline kõrvaltegelane.



Kommentaare ei ole: