22 mai, 2024

Michael Swanwick - Legions in Time (The Dog Said Bow-Wow, 2007)

 

Ajarännulugu, mis mõnel hetkel tundub nagu oleks mõjutatud “Matrixi” filmist (jajah, küllap on süüdi see, et hiljuti sai loetud Neil Gaimani “Goliathi”).


Niisiis, 1936. aastal on lesest proua sattunud ühele veidrale tööotsale. Ta peab üksi tühjas toas valvama ust - ja kui midagi peaks juhtuma, tuleks tal vajutada häirekella. Muidugi pole aasta jooksul midagi juhtunud, ainult paar korda on ta tööandja kohale ilmunud ja naise sealt 40 minutiks ära saatnud. Ja viimasel korral nii ebaviisakalt, et Elliel on tekkinud trots - viimaks tahab ta ise selle ukse avada, võtmega, mis on tööl olemas. Mida ta teebki.


Ja suureks üllatuseks satub veidrasse tulevikku, kus inimesed on justkui masinlikult käituvad orjad (ja mis keeles nad üldse räägivad?). Seal satub ta juhuslikult kokku paanikas ja püstihädas noore naisega - tema on 2004. aastast. Leskproua võtab ta oma juhtimise alla ning nad vangistatakse. Aga edaspidi avanevad uksed tuleviku saladuste kohta …


Igati hoogne lugu ja kõiksugu intriigidega, aga samas kuidagi … keerukusest hoolimata lihtsameelne. Ajarännuteema pole just asi, mida huviga raamatutest otsiks, seega võib siin taustal olla paljugi muud kui “Matrixi” film. Leskproua valik peategelaseks on muidugi vahva valik.



Kommentaare ei ole: