06 mai, 2015

Poul Anderson – Kõige pikem merereis (Lilled Algernonile, 1976)

Mingis mõttes sarnane “Kõrge ristiretkega” - tulnukas satub planeedile, mille eluolu on tema jaoks pea hiliskeskajas. Kui romaanis haarasid kohalikud kohe härjal sarvist ehk kihutasid ellujäänud tulnuka abil kosmosesse (tõsi küll, algne plaan oli kõvasti tagasihoidlikum), siis siin läheb teisiti – kosmoselaev on niivõrd kahjustatud, et tulnukas (kes on kohalikele sarnane inimene) jääb siinsesse kolkariiki nö koduaresti, muutudes religiooni huvides omamoodi taevasaadikuks. Ülikutel on kasulik rääkida, et tulnukas on tulnud sealt ülevalt ja sellega kaasneb taeva kaitse jne; niimoodi saab lihtrahvast paremini kontrollida.

Ent kui sinna kolkariiki satuvad kaugelt meresõitjad-maadeuurijad, tärkab mõnel kohalikul idee, et äkki... laseks kosmoselaeva korda teha ja läheks siis rüüstama taevaseid valdusi? Tulnukaski saab innustust, arvates, et võõrad meresõitjad võivad talle tuua galloni elavhõbedat, mille abil saaks kosmoselaevaga taevasse tossutada. Ent läheb veidi muudmoodi.

Lugu ei leia aset alternatiivajaloolisel Maal. Selle planeedi asukad on arvatavasti välja kasvanud neist, kes on olnud väljasaadetud sellest tulnuka ühiskonnast, järglased on siis ajal jooksul oma planeedieelse ajaloo unustanud (tõsi küll, ehk veidi kajastub seda jumalasõna tekstides). Kui see lugu ilmunuks “Taevarahva” kogumikus, oleks see ehk kenasti keskmike hulka kuuluv.

Kommentaare ei ole: