29 jaanuar, 2016

China Miéville – Perdido tänava jaam II (2015)

Miéville'i loodud New Crobuzoni maailm läheb üha kummalisemaks. Kui esimese raamatu puhul kurtsin, et kaanetutvustus jutustab asjadest, mis pole veel toimunud, siis nüüdseks on puudutatud kõiki tutustuses mainitud teemasid. Siiski on selgusetu, et miks on raamatul just selline pealkiri, seni on Perdido jaam üsna taustal.

Niisiis, plahvatab tegevus kui juhuslikult Isaaci kätte sattunud röövik nukkub ja osutub... kustutajakoiks. (Tekst võib osutuda üpris vastumeelseks neile, kes putukate maailmaga suurt tegemist ei taha teha.) Kustutajakoi on selline olend, millega ei taha pistmist teha ükski vägevam jõud – nimelt toitub see võigas olend alateadvusest, ja New Crobuzonis on peale inimeste tõesti lai valik erinevatest mõtlevatest olenditest. Kuid lisaks mõtlevatele olenditele on linnas veel neli vangistatud kustutajakoid, kellede eritisi kasutavad kriminaalid võimsa narkootikumi (hea nimi: unepask) tootmiseks. Ja Isaaci juurest valla pääsenud kustutajakoi vabastab laborist need neli liigikaaslast. Üheskoos asutakse linnaelanike... alateadvusi tühjaks imema.

Isaac ja ta sõbrad on hädas. Neid otsib linnavalitsus ja neid ajab taga see narkojõuk, kes kahtlustab Isaaci katses mõnuaineteturg üle võtta. Kurjategijad on võtnud pantvangi mehe putukarmukese, mis tekitab Isaacile üsna suurt meelehärmi. Kus häda kõige suurem... seda veidramad aitajad esile kerkivad (kes/mis võivad soovida omaltpoolt eiteamida). Ühesõnaga, tekib mitmeid võikaid olukordi ja heade võidutsemine näib enam kui kahtlane.

Eks autor on loonud üpris... võõrailmelise maailma ja bestiaariumi. Olemata mütoloogias asjatundja, ei julge arvata, kui palju on siin Miéville'i omaloomet ja kui palju on esindatud rohkem või vähem tuntud olendid, igatahes on moodustunud päris rüve maailm.

“Ja siis nägi Isaac midagi Barbile'i peanaha all võbelemas, punnitamas, siplemas ja värelemas nagu angerjas mudas, ta nägi naise silmade taga liikumist, mis ei olnud loomulik, ning nägi, kuidas lima, pisarad ja haavavedelik Barbile'i pea aukudest välja immitsema hakkasid, samal ajal kui eluka keel end ta meele sisse vingerdas. Ning enne kui Isaac põgenes, nägi ta, kuidas Barbile'i pilk tuhmus ja kustutajakoi kõht paisus, samal ajal kui ta oma janu kustutas ja naise kuivaks jõi.” (lk 198)

Kommentaare ei ole: