22 november, 2016

Nnedi Okorafor - Afrofuturist 419 (Clarkesworld 122, 2016)

Maailmas levib järjekordne nigeerlaste petukiri: endises nõukogude kosmosejaamas istub juba 14 aastat sinna mahajäetud nigeerlasest kosmonaut. Selle aja jooksul on mehe arvele kogunenud 15 miljonit dollarit palgaraha - mida ei saa aga enne kätte, kui ta on Maal tagasi. Päästemissioon läheks maksma 3 miljonit dollarit, kui saadad raha, siis saab tagasi tuua ja jagame palgaraha. Lollikindel investeering.

Kusjuures lugu on osaliselt tõsi - rahvusvahelisse kosmosejaama ongi 14 aasta eest mahajäetud nigeerlasest astronaut, kes jäeti sinna maha… kuna teda peeti… No põhjus tekitab mehes siiani kõvasti nördimust, nagu on kuulda nüüd avalikustatud helisalvestises (Weiri "Marslase" järel tuntakse taas huvi kosmoses olijate vastu), kus ta muuhulgas kirub oma noort sugulast, kes sellise kirja laiali saatis (jajah, sellist palgafondi pole tegelikult olemas). Aga see pole afronaudi ainus mure (kui nüüd hetkeks jätta kõrvale see, et ta tahab tagasi koju saada) - nimelt on kosmosejaamas soovimatu kaaslane…

Tore lühike tekst (loetav ja kuulatav), enamvähem humoorikas, eks see petukirja värk tekitab lõbusat äratundmist. Autorile on selline tekst olnud arvatavasti hea vaheldus muude tähtsamate tööde vahel.

Kommentaare ei ole: