27 detsember, 2013

Robert Silverberg – Näha nähtamatut meest (Täheaeg, Talv 92/93; 1992)

On 22. sajandi algus ja võidutseb totaalne kontrolliühiskond. Üheks normiks on see, et sa ei tohi omaette hoida, sa pead suhtlema teiste inimestega. Kui piisavalt ei suhtle, siis sind hoiatatakse. Neljanda hoiatuse tagajärjeks on karistus, kus su laubale kinnitatakse nö nähtamatuse märk ja sa pead aasta aega elama nii, et keegi ei suhtle sinuga, keegi ei reageeri su olemasolule. Selle toimimist kontrollivad julgeolekurobotid. 

Ning tõepoolest, nagu jutustaja avastab, oledki ühiskonnale nähtamatu. Võid teha pea kõike, varastada või minna kasvõi naistesauna, ei midagi, inimesed väldivad sind, sa oled tõesti tühi koht. Ja see tunne muutub väga kiiresti enam kui ebamugavaks (kui sinuga suhelda, saad omakorda karistada – pead olema sõltuvalt teo raskusest teatud aja nähtamatuks tembeldatud). Ükskõik, mida teed, sellel pole vastukaja. Või veel hullem, võid saada surmagi, sest kellelgi pole keelatud sulle otsa sõitmast – sind ei ole olemas. Hippokratese vanne, see ei laiene niisamuti nähtamatule, sure kasvõi pimesoole lõhkemisse. Karistuse toimimist kontrollivad julgeolekurobotid. 

Ent viimaks lõpeb karistusaasta ja algab rehabilitatsioon... mille käigus tuleb silmad kõrvale pöörata teiste nähtamatute eest (kes ei tohi karistuse kartuses niisamuti omavahel suhelda). I know your pain, brother... ja jutustaja teeb midagi ootamatut.

3 kommentaari:

Mihkel Kunnus ütles ...

„Pole võimalik välja mõelda õelamat karistust — kui selline asi oleks füüsiliselt võimalik — kui lasta keegi ühiskonda nii, et ta jääb kõigi selle liikmete poolt absoluutselt tähelepanuta. Kui keegi ei pöörduks, kui me sisse astume, ei vastaks, kui me neid kõnetame, ega tunneks huvi selle vastu, mida me teeme, vaid kõik inimesed, keda me kohtame, teeksid nii, nagu ei märkakski meid, ja käituksid, nagu poleks meid olemas, hakkaks peagi meie sees pulbitsema omamoodi raev ja võimetu meeleheide, millega võrreldes ka kõige julmem kehaline piin oleks kergenduseks“
William James "Psühholoogia printsiibid"

kolm ütles ...

word.

Anonüümne ütles ...

Ballid