11 oktoober, 2017

Jared Shurin, Mahvesh Murad - The Djinn Falls in Love & Other Stories (2017)

Antoloogia äratas kerget pettumist, ootasin justkui võimalikku fantaasia tulevärki, aga see ei läinud õigupoolest minu jaoks käima. Eks lugudele antud punktidki on pigem stabiilselt igavad, ei ühtegi seitset või kolme, tuima järjekindlusega neljast kuueni ladumine.


Ühelt poolt siit ei hakanud tulevärk mu peas tööle, sest fantaasia on kuidagi hall; teiselt poolt muidugi ei saa enesekriitiliselt mööda vaadata sellest, et mitmel puhul tuleb tunnistada enda piiratud teadmisi džinnide mütoloogiast, mis ei lasknud mind siis arvatavalt mitme teksti süvakihtideni.


Autorite valik on kahtlemata kiiduväärt - vanadest peerudest vaid Parker (no eks ta ongi selline masinkirjutaja, kes püüab igas antoloogias olla; samuti on siin katkend Gaimani “Ameerika jumalatest”, aga seda ei hakanud üle lugema), ülejäänud kas fantasy tõusvad tähed (North, Okorafor, Headley jne) või mitteangloameeriklastest autorid (Hossain, Manickavel jne) või minu jaoks tundmatud briti või ameerika kirjutajad. Tõsi küll, ükski lugu pole tõlgitud teistest keeltest (välja arvatud luuletus, mis andis kogumikule nime), eks mõni “puhtalt pärismaalane” oleks lisanud veel enam eksootilist hõngu.


Aga jah, ei oskaks küll ühtki teksti esile tõsta või soovitada eesti keelde tõlkimiseks; kahjuks ei saa ka öelda, et laiast autorivalikust hoolimata oleksin avastanud mõne uue autori, kelle lugusid tahaks ilmtingimata kuskilt veel välja õngitseda. Ah, mida ma siin torisen, lugege võimalusel ise ja avastage uusi maailmu.


6/10
Black Powder” Maria Dahvana Headley
Reap” Sami Shah
The Jinn Hunter's Apprentice” E. J. Swift
Majnun” Helene Wecker
Message in a Bottle” K. J. Parker

5/10
The Congregation” Kamila Shamsie
Hurrem and the Djinn” Claire North
Authenticity” Monica Byrne
History” Nnedi Okorafor
The Righteous Guide of Arabsat” Sophia Al-Maria
Duende 2077” Jamal Mahjoub
Glass Lights” J. Y. Yang
Emperors of Jinn” Usman T. Malik
Bring Your Own Spoon” Saad Hossain
The Sand in the Glass Is Right” James Smythe

4/10
Queen of Sheba” Catherine Faris King
How We Remember You” Kuzhali Manickavel
A Tale of Ash in Seven Birds” Amal El-Mohtar
The Spite House” Kirsty Logan

Kommentaare ei ole: