01 mai, 2019

Joe Haldeman – Angel of Light (The Year's Best Science Fiction 23, 2006)


Tõeline vanakooliulme – ehk siis nägemus Ameerika tulevikust ja loost vilksab koguni läbi tulnukas Arktuuruselt. Muidugi, loo intriig seisnebki ühes häbitu kaanepildiga ulmeajakirja olemasolus, mis on ilmunud juba 1944. aastal, seega võiks tegu olla autori austusavaldusega vanakooliulmele.

Tuleviku Ameerikas on valitsev krislami („chrislam“) nimeline usk, mis on siis segu – eksole – kristlusest ja islamist. Igal juhul pole tegu just vabameelse usutunnistusega. Ühel pereisal on jõulude lähenedes probleem, et tal pole lastele (lubatud on mitmenaisepidamine) jõuludeks midagi kinkida. Ta otsustab sorida vanaisa keldrisse topitud asjade hulgas ning avastab sealt vulgaarse kaanepildiga raamatu (nagu hiljem selgub, on tegu ajakirjaga): Thrilling Wonder Stories, 1944. suve väljaanne. Kaanel on mees, kes hoiab embuses väljakutsuvalt riietatud naist, tagaplaanil märatseb miski elukas (tegemist ongi reaalse kaanekujundusega, nagu näha postituse avapildist).

Ainuüksi niisuguse paljastava kaanepildi tõttu peaks trükise hävitama (nagu seda tehti massiliselt siis, kui krislam lõplikult kinnistus), aga ta otsustab selle siiski turule viia (sest vanaislamis olid siiski mitmed vabadused, mille puhul silmi kinni pigistati), kus ehk valgenahalised ostaksid selle nilbuse. Ühtlasi loeb ta trükisest mitmeid lugusid, mis on, noh, tema meelest veidrad.

Kuid turul tunneb ajakirja vastu huvi hoopis külaline Arktuuruselt, selline … kuuejalgne olend. Miks … no ikka ajaloolistel põhjustel.

Et siis niisugune vanamoodsa meeleoluga lugu. Natuke kahtlane on, kas praegusel kümnendil niisugune kergelt üheplaaniline lugu parimate ulmeantoloogiasse enam valitaks (kuid eks nüüdki ilmu võltsretroulme kogumikke), aga eks see ole märk tollasest asjade seisust. Ja eks niisugune tuntud autor nagu Haldeman võib endale lubada selliseid kergeid meelisklusi. Eks see maailm ole mõneti düstoopiline, võiks rääkida tehnilise progressi degenereerumisest. Plusspunktid siiski selle tubli arktuuruslase eest.



ulmekirjanduse baas

Kommentaare ei ole: