16 mai, 2019

T. Kingfisher - The Rose MacGregor Drinking and Admiration Society (The Best Science Fiction & Fantasy of the Year 13, 2019)


Kui tavaliselt on juttu haldjate ja inimeste suhetest, siis ikka inimesed on need, kes kogevad mingit traagikat või ülekohut (muidugi, omaette lood on need, kus mingid merehaldjad vms vangistatakse kellegi koduperenaiseks vms). Aga mitte Rose MacGregor! Tema keeras ise kõiksugu haldjaid ümber sõrme ja viskas neid nagu kaltse tagasi nende imedemaale.

Haldjad … pole harjunud sellise kohtlemise või õigemini niisuguse huvipuudusega nende erilisuse asjus. Võiks öelda, et seetõttu jättis neile Rose … kustumatu mulje. Ja nii nad kogunevad kord aastas ja meenutavad oma … õnnetuid kogemusi selle matsaka Rose MacGregoriga, kes alati vajas abi oma kaotsiläinud lamba leidmiseks, ja kohe mitte ei langenud haldjavõlude küüsi.

Ehk siis armas lugu lugejaootuste petmisest. Rose pole mingi ülinaine, kes oma erioskustega hoiaks maailma kaosesse vajumast vms. Ei, täiesti tavaline inimene, lihtsalt … krutskeid täis (nö triksteriraba). Omamoodi vastandtekst Swanwicki haldjabordellile.

Kommentaare ei ole: