02 mai, 2019

Robert Sheckley - Magic, Maples, and Maryanne (Year's Best Fantasy 1, 2001)


Lihtne, aga vaimukas lugu isehakanud võlurist, kel on valida, kas jätkata maagia praktiseerimist või kogeda elus vähe huvitavamaid hetki (sest maagia ajalugu uurides on ta paratamatult tähele pannud, et võlurid pole just õnneliku isikliku saatusega mehed).

Niisiis, kauabamajas teenindajana töötav mees on avastanud, et pea igaüks võiks maagiaga tegelda ja edukalt – juhul, kui sellega mitte liigset kasu taga ajada ja oma rituaale tuleb vaid enda teada hoida (ajalugu on täis hoiatavaid näiteid võluritest, kes on kuulsuse tipul põrmu vajunud jne).

Ükskord aga proovib ta oma kaubamaja laoruumis, et kas tal õnnestuks Donna Karani jaki taasloomine … ning jäi seejärel juhatajale vahele nelja maagiliselt loodud firmajakiga. Viimaks laseb poe juhataja tal tõestada, et mees on tõepoolest võimeline maagiat kasutades midagi looma (muidugi, nagu mees teab kogemustest, oleneb see sellestki, mis tujus teispoolsuses ollakse) ning koos äripartneritega pakuvad sellele isehakanud maagile vaikse elukoha linnalähedases majas, kus see saaks omaette praktiseerida ja mis iganes ka õnnestuks teispoolsuse abil saada – müügitulud jaguneksid pooleks võluri ja partnerite grupi vahel.

Aga nagu ikka, siis sekkub kogemata kombel tegevusse naine, kes paneb maagil mõtted … vähe teistmoodi jooksma. Ja teispoolsusel … on omad nõuded.

Nagu öeldud, tegu pole eksperimentaalse loomega, Sheckley veeretab mõnusat jutuvestmist, mille tulemuseks olev puänt peaks ka lugejaid rõõmustada.  Ja noh, autor oma leebel moel ei peta meid.



ulmekirjanduse baas

Kommentaare ei ole: