30 mai, 2019

Mario Pulver – Bulgarini karjamaa (Looming 5, 2019)


Omal moel paralleeltekst Matsini Viljandi romaanile, kuid vähe hullemas võtmes. Aastaid tagasi (lähitulevikus) on sõja käigus Lõuna-Eesti maatasa pommitatud ning püha Putini järglased kasutavad Estoniat nüüd veiste karjamaana. Aga et endine Tartu asus niivõrd maalilises kohas, siis on plaan rajada Tartu kõrgematele kohtadele Emajoki kohal suvilarajoon.

Kuid enne peavad tuleviku arheoloogid kiiremas korras kaevamised korraldama, ja selle käigus avastavad nad endise Karlova aladel (vaata loo pealkirja) ühe sõjakurjategija (kes põhjustaski Lõuna-Eesti hävingu) pommitamise järgselt sulanud kodu (seal on üldse kena teooria, mida tähendab arheoloogiale nüüdisajal kasutatavad ehitusviisid). Arheoloog hõõrub käsi kokku, selle leiu uurimine toob talle vähemalt professori auastme. Kuid kinnisvaraarendajatel on omad plaanid.

Malbest ja slaavilikust õhustikust hoolimata igati sünge taustaga lugu. Kui Matsini romaanis on taustal mõnedki eestlased, siis Pulveri nägemuses on meie armsad kaasmaalased maamunalt pühitud, ning püha Putini järglastel on ülesehitamisel vaat et maapealne paradiis. Eesti ulme tutvustamiseks ootamatu ja õnnestunud autori valik.

Kommentaare ei ole: