03 juuli, 2019

Michael Swanwick - Sädelevad uksed (Täheaeg 1, 2002)


Kena hoiatuslugu kaasaegsest (või ka lähituleviku) maailmast, kus on avanenud … kontakt tulevikuga. Õigemini on tulevikust ehitatud portaal („sädelevad uksed“), toimetamaks sealsete õuduste eest inimesi minevikku pakku.

Mis muidugi tähendab kaasaja valitsustele, et on võimalus tutvuda enneolematu tulevikutehnoloogiaga – muuhulgas sellist, mille eest need õnnetud inimesed põgenesid. Selle tehnoloogiateadmiste õngitsemiseks on loodud karantiinilaagrid, milles põgenikke kinni hoitakse, ning neid küsitletakse sealsete tehnikavidinate kohta (kogetud kannatuste kirjeldused … pole just asi, millele õieti jaksaks tähelepanu pöörata). Ja noh, nagu peategelasele selgub, on põgenike kaudu laagrisse toimetatud eriliselt närune piinamisvidin, eesmärgiga seda tehnoloogiat kaasaja valitsustele tutvustada. Peategelasel on nüüd vastik dilemma – anda see tema kätte sattunud vidin oma tööandjatele, või kuidagi vabaneda sellest.

Ühesõnaga, õige masendav värk ihast inimesi õige efektiivselt kontrolli all hoida. Tekstis on mitmeid näiteid sellest, mida kättesadanud asjadest on kasutusele võetud; ka nende karantiiniobjektide küllaltki ebainimliku käitumise puhul pole selgelt välja öeldud, kas see tuli nö kaasa või siis juurdunud karantiiniolud on võimendanud niisugust … võrdlemisi võigast interaktiivsust (üks laagritöötaja toob võrdluseks natside surmalaagrites juhtunut). Kontroll, see on kõik.



Kommentaare ei ole: