04 juuli, 2019

Kelly Link - The Cannon (Magic for Beginners, 2007)


Link on kirjutanud õige veidra loo, mis siis esitatud dialoogivormis ja käsitletakse … kahurist inimese välja põmmutamist (nagu tsirkuses, eksole) ja selle tagajärgi (no mingil kunstilisel moel võiks rääkida, et surmajärgsed kogemused jms … aga pigem mitte). No tagajärjed on kaunid ja kummalised – kahurist välja põmmutatu satub hoopis teise, muinasjutulisse maailma (mis ei tähenda, et ta kindlasti sobituks sinna).

Ja kahur ise … temagi on kui … olend, ja noh, selline põmmutamine läheb õige Erose võumaale. Kuigi et tegemist on kahuriga, ei saa kuidagi unustada Thanatost. Ja eks see kahur põmmutab mõnuga nii naisi kui mehi. Orgia missugune. Võiks mõelda, et kahur koguni mõjutab soolist identiteeti (või noh, segab inimeste psüühikas kaarte) – küsimustele vastaja on igatahes … sugupoole poolest õige libe kala.

Ühesõnaga, õige poeetiline ja mitmeti sürreaalne tekst, mida ei pea tingimata ulmena käsitlema; noh, maagiline realism või midagi sellist. See loo käigus alatasa muutuv võlumaailm on õige hüpnootiline, umbes nagu Sarah Kane’i hea unenägu. Maiuspala kiiksuga kauniskirjanduse nautlejatele, mitte et ma ise nende hulka tingimata kuuluks.

Kommentaare ei ole: