11 juuli, 2019

Scott Bradfield - The Devil Disinvests (Year's Best Fantasy 1, 2001)


Väheke sarnane Sheckley looga ehk siis teispoolsusel võivad olla inimkultuuriga üsna sarnased toimemehhanismid (või noh, kumb oli enne, kas muna või kana).

Kurat jõuab järeldusele, et ihkab elult muud kui vaid seda põrgu monotoonset käigushoidmist, ning paneb ameti maha ja alustab elupäevi Maa peal mõnusamalt veetes. Ainult et sellise korporatsiooni hinge lahkumine tähendab samuti üsna ootamatut karjäärimuutust ta endistele alluvatele. Igal juhul, Kurat maandub Californias, kus lõbutseb senikaua kuni viimaks loob perekonna ja andub kodustele rõõmudele.

Kuid ühel päeval on ta koduukse taga põrgu endine töödejuhataja, kes on põrgu juhtimise üle võtnud ning hakanud investeerima börsil jne. Ning üleüldse on tal mitte just toredad plaanid, mida Kuradiga peale hakata. Tüüne Kurat läheb seepeale teise tuppa ning naastes …

Ehk siis üsna päevakajalisena mõjuv satiir tolleaegsete rikaste ja edukate tegemiste ja ekstsentrilisuse asjus. Nagu Sheckley puhul, pole ka siin tegemist tekstiloome uue kvaliteedi või eksperimenteerimisega, pigem selline hea lühike meelelahutus. Ja miks mitte, eksole.



Kommentaare ei ole: