06 november, 2019

Zhang Ran - The Snow of Jinyang (Broken Stars, 2019)


Ajarännulugu hiina traditsioone järgides ehk 10. sajandil käib üks järjekordne Hiina väikeste keisrite mõõduvõtmine ja üks neist keisritest on üsna kindlasse piiramisrõngasse võetud, siis … veel on lootust. Interneti abil saab kiiresti linnamüüride kaitsjaid juhendada ja mitmed senitundmatud militaartehnoloogilised uuendused hoiavad piirajaid üsna edukalt eemal.

Aga kaitsjatel tekib siiski küsimus, et kui kaua veel ollakse suutelised vastu pidama – või oleks targem alla anda ja loota nii vallutajate suuremeelsusele (seda enam, et on traditsioonid, millega ülikud saavad taastada endise positsiooni jne); sest linna langemisel lubas vallutaja-keiser niiehknaa kaitsjatega arved lõplikult õiendada. Need tehnilised uuendused on loonud sõja ajal linna saabunud prints Lu, kes aga hoiab end tahaplaanile ning talle kingitud valdustest saab linna kaitsjatele järjekordseid kaitseseadmeid jne. Kavala nipiga saadetakse tema kaaskonda alkeemikut teesklev õpetlane-spioon (kel on interneti kasutamise eest tasumisega probleeme). Prints Lu võtabki abikäe hea meelega vastu ning nende eravestluste käigus selgub, et Lu on hoopiski kaugest tuleviku Pekingist pärit seikleja, kes teatud tehniliste probleemide tõttu peab seal Jinyangis energiat koguma – tema peamiseks eesmärgiks on siiski ajalugusid muuta; sest alternatiivseid maailmu on teadagi mitu miljardit (mitte küll samas laadis Baxter-Pratchetti Pikkmaaga) ja juba praeguseks on Jinyangi vastupanu kauem kestnud kui kroonikates kirjas.

Loo puhas kuld olegi see, kuidas prints Lu ja spioon-õpetlane vestlevad ja millise lahenduse see õpetlane viimaks valib (mil on omakorda … omad tulemused). Nagu tõlkija eessõnas kirjas, mängib tekst mitmel moel hiinaliku ajarännu troopidega – noh, neid teadmata on tekst samuti mõnuga loetav. Järjekordne kena näide mängulisest ulmest.

Kommentaare ei ole: