25 detsember, 2019

Raul Cabeza de Vaca - Getting Real (Castle Fantastic, 1996)


Retroulmeline lugu tulevikust, kus osa inimesi elab virtuaalses reaalsuses … no senikaua kuni võimalik (kuni liialt reegleid rikuvad või ei jätku raha teenuse ostmiseks). Loo peategelane Arita elab maalilises kindluses looduskaunis kohas ja tema probleemiks on see, et ta ei saa oma naabritega kõige paremini läbi. Sest ta pole just meeldivate isikuomadustega inimene.

Arita otsustab enne kohtuistungit (mis peaks langetama otsuse ta väljaviskamiseks) ise end virtuaalist välja logida - et hiljem õige mehena naaseda (ja koht kätte näidata, eksole). Ainult et kui ta peale äkiliseks muutunud väljalogimist silmad avab, selgub, et reaalne maailm on peale kolmeaastast virtuaalkindluse nautimist õige muutunud. Arita … on ühtaegu ahastuses ja püha viha täis, kui ta peale steroidikuuri ülesvirgutatuna (ikkagi kolm aastat liikumatust!) tänavale saadetakse, kus vihisevad kuulid ja mürtsuvad pommid.

Et siis niisugune arvutimängutemaatika, omamoodi hoiatuslugu. Eks retromaik tuleb sellest virtuaalreaalsuse kujutelmast, mis on loomulikult naiivne ja kiiksutu. Aga noh, eks siis ikka kõiksugu hoiatused, mis võib küll kaasneda, kui lihtsalt maailma eest virtuaali põgeneda jne.

Kommentaare ei ole: