22 veebruar, 2021

Sarah Gailey - Wild to Covet (The Mythic Dream, 2019)

 

Lugu Thetisest, kellele pannakse ülesandeks sünnitada kangelane (originaalis siis Achilleus) ja elada temast kauem.Tekst leiab aset poolmüütilises ruraalses Ameerikas - kuskil kaugel on ikka mingi sõda, kuhu viimaks Thetise poegki läheb … ja saab kangelaseks ning leiab oma surma.


Nagu sellele antoloogiale omane, siis on autor näinud kõvasti vaeva uusversiooni loomisega, mis annab algupärandile midagi olemuslikku juurde (siin siis Thetise lugu ja tema vastumeelsus selle ettekuulutuse asjus, ning üldse küsimus emaks saamisest kui sellisest). Loo algus ei kutsu üleüldse lugema (mis paganama müütiline inimolend sealt viljapõllult välja tuleb?), aga kui müüt selgemalt jooksma hakkab, läheb tekstki hulga loetavamaks (Thetise veider abielu, eksole).


Ent jah, ei saa öelda, et jutt just jalust rabaks, paistab, et nagu antoloogia teistel autoritel, nii ka Gaileyl pole kõige paremini õnnestunud algupärandi ja omaloomingu tasakaalu leidmine; kuidagi … rabe. Või siis jällegi - pole ma samuti seda müüti iidamast-aadamast lugenud või inimkogemusele olemuslikuks pidanud.


Kommentaare ei ole: