19 august, 2021

Samuel R. Delany - Aye, and Gomorrah (The Big Book of Science Fiction, 2016)

 

Algselt on tekst ilmunud kuulsas antoloogias “Dangerous Visions” ning omal ajal olevat tekitanud furoori, kuivõrd tegu on õige mitteklassikalise kirjeldusega astronautidest. Nimelt valiti astronautide koolitusse ebastandardseid puberteete, kes siis … androgüniseeriti, kuna kosmosekiirgus mõjub tavalise füsioloogiaga inimese õige ruineerivalt. Tulemuseks siis androgüünid, kes saavad avakosmoses vabamalt tööd teha, aga vaimult pole just … tavapäraselt täiskasvanilikud. Ning suguelunditevabana puudub neil igasugune kiim.


Mis teeb nad vastupandamatuks teistele mitte-just-tavapärase-puberteedi läbielanutele, keda ahvatlevad need kättesaamatud noored täiskasvanud. Eks see valulik kättesaamatus ongi asja kiiks, ja eks astronautidelegi omamoodi närvikõdi. Selle loo lõpus arutavadki kummagi poole esindajad sellest kummalisest ligitõmbavusest (kellele “perversioon”, kellele igapäev).


Ja eks selline nurjatu astronaudikäsitlus võis tollal päris vastukarva mõjuda - androgüünsus ja pealekauba veel homoseksuaalsus ning kõigele lisaks ennast müüvad astronaudid. Kui jutu algus mõjub mõneti tobeda janditamisena, siis edasi avaneb õige traagiline ja ka vastuoluline maailm - kuivõrd need kosmosekangelased pole ka just … avalikkusele teab mis austusobjektideks.




Kommentaare ei ole: