28 detsember, 2021

Payal Dhar - The Other Side (New Horizons, 2021)

 

Düstoopilisevõitu lugu tuleviku Indiast, kus elanikkond on jagunenud enamvähem eliidiks ja lihtrahvaks (pole just üllatav jagunemine), kus lihtrahvas on enamvähem köidetud oma töökohtade külge (mingil moel on olemas kastikuuluvus) ja kasutusel on mitmed kontrollmehhanismid, kuidas neid pärisorjuses hoida.


Ühe tekstiilivabriku pärijanna avastab tasapisi teenijannast sõbranna abil, milline kohutav ebavõrdsus tegelikult valitseb - vastupidi sellele, mida eliidi kooliõpikutes õpetatakse. Viimaks tundub see olukord nii väljakannatamatu, et ta püüab põgeneda koos sõbrannaga Nepaali, vabadusse. Kuid põgenemine pole kaugeltki kergete killast, põgenikke jahivad nii korrakaitsjad kui poollegaalsed pearahakütid; ning loo jooksul avaneb üks saladus, mis on neidu juba varasest lapsepõlvest vaevanud.


Tegelikult on see lugu jutustatud kronoloogiliselt tagurpidi, ning loo alguse dramaatiline põgenemine piiri poole saab oma sügavuse narratiivi taandarenedes neiu lapsepõlve. Ühelt poolt igati ambitsioonikalt kirjutatud tekst, teiselt vähe klišeelik lugu, mis mõjus kuidagi tüütult või YA-maiguliselt.


Kommentaare ei ole: