01 detsember, 2021

Maniakkide Tänav - Teekond Ridamuseni (Teekond Ridamuseni, 2021)

 

Kogumiku nimilugu on igati suurepärane tekst, on nii nalja kui ka paneb mõtlema. Maalt välja toimetatud tehisintellekt peab muidu mehitamata laeval päevikut, et harjutada Turingi testi läbimiseks (millest ta on juba kaks korda läbi kukkunud ja tänu sellele polnud teda nimetatud mõistuslikuks olendiks - mis peale probleeme tehisintellektiga kuulusid hävitamisele).


See tehisintellekt on … väga emotsionaalne (noh, nagu tema mõistes peaks inimesed olema, eksole) ja kõiksugu üleelamised kosmoseprahi ja muude hädaohtudega saavad temalt õige eksalteeritud reageeringu. Tema sihtmärgiks on Maalt lahkunud põlvkonnalaev Ridamus, kus tema suhtes sõbralikud inimesed on lubanud tal uuesti sooritada Turingi testi. Ainult et … ühel hetkel tekib eetrivaikus ning viimaks saabub kodeeritud sõnum, mille ta viimaks lahti muugib - selgub, et Ridamusel on toimunud võimuvahetus ja emotsionaalset tehisintellekti ootab uus väljakutse …


Ei saa salata, teksti humoorikas külg paratamatult klikkis, omamoodi kõverpeeglis Murderbot. Eks see … inimeste intellektuaalne võimekus on nüüd vähe teistsuguse küsimuse all.



Kommentaare ei ole: