04 oktoober, 2022

Allison King - Breath of the Dragon King (The Year's Best Fantasy 1, 2022)

 

Lugu lapsest, kes sündis vanemate õnnetuseks “valesti”. Selle asemel, et maailma tulla draakoni aastal, tuli ta napilt jänese aastal. Ja poisi asemel tüdruk. Vanemad otsustavad siiski, et temast peab saama draakonkuningas, ning vahetasid ta sünniaja draakoni aastasse. Vaene jänesetüdruk pidi õppima käituma nagu draakon ning teistest draakonilastest parem olema. Mis viis ta selleni, et teismelisena mõtles ta välja, kuidas õieti tuld välja pursata (ei tasu kodus järele proovida).


Teised draakonilapsed proovisid samuti tuld pursata, aga loomulikult ei õnnestunud kuidagi (sest noh, inimene pole selleks võimeline). Jänesetüdruk oma võtet ei paljasta, pigem ta saab hoogu juurde, et oma uut tulesülgamise olemust täiustada - mis on igati abiks kooliõpingute edukamal omandamisel. Aga … ta pole siiski draakon.


Loo võlu on eelkõige selles, et see algab kui padufantasy ja ajapikku selgub (no lugu on küll vaid kolm lehekülge), et ümbritsev maailm on tegelikult vägagi tänapäevane (sellest siis loo algul märgitud 1988 kui draakoni aasta) ja meile tuttav ühiskond; päris hea võte. Aga no muidu jah, need ootused lapsele jne.



Kommentaare ei ole: