06 oktoober, 2022

Kathleen Jennings - Gisla and the Three Favours (The Year's Best Fantasy 1, 2022)

 

Omapärane muinaslugu karjatüdrukust, kellelt ta surivoodil ema palub, et tütar tasuks võlad nö haldjatele - või muidu ema ei saagi taevasse. Mis neiul üle jääb, tööst vabal hetkel korraldabki kokkusaamise nende emale erinevaid võimeid andnud haldjatega - kellele valmistab nalja see, et tüdruk arvab end võimeline olevat võlgnevuste õiendamiseks.


Ülesandeks on siis mäe see elavat trollilt päikese, kuu ja tuule tagasitoomine - ja sinna mäekuningriiki pääseb vaid suvise pööripäeva pidustuste ajal, mis siis kestavad seal kolm päeva. Haldjad aitavad niipalju, et igaks õhtuks annab üks neist neiule peoriietuse … ja nagu selgub, polnudki need emale antud erivõimed midagi nii enneolematut.


Eks tekst jäljendab mingil moel loomismüüte, ainult et omapärasel viisil (paistab, et ka Jenningsiga esmatutvus mõjus kuidagi … omapäraselt). Et tegu on kaasaegse kirjandusega, siis ei oota siin miski lapsik ja õnnelik lõpplahendus; tõepoolest, neiu armumine rööviobjekti pole just … kõige sõbralikuma lahendusega. Aga jah, päris kaval tekst.



Kommentaare ei ole: