30 detsember, 2022

Paula Guran - The Year's Best Fantasy 1 (2022)

 

On meeldiv, et viimaks on ilmunud puhtalt fantaasiatekstidele pühendatud antoloogia, viimati ilmus selliseid üleeelmisel kümnendil. Kui vaadata praegu ilmuvate aasta parimate antoloogiate pilti laiemalt, siis … üldiselt kaovad sellised sarjad hirmutava kiirusega. Läinud on Hortoni SFF (viimati 2020); Strahan vahetas kirjastust, selle käigus muutus SFF vaid SF ning piirdus vaid kahe väljaandega (viimati 2021). Clarke jätkas veel sel aastal, kuid 2022. a. väljalase on … üleeelmise aasta SF lugudest. Gurani enda tavapärane tumefantaasia ja horrori sari vahetas samuti kirjastajat, ning vist ilmub ikka edasi. Adamsi toimetatav lühemate SFF juttude valik paistab jätkuvat, aga see on muidugi piiratud vaid ameerika autoritega. Üldplaanis masendav olukord (mis algas vast Dozois lahkumisega ja sai tõelise hoo covidijamaga), ja seda nähes ei julgeks ka käesolevale antoloogiasarjale just pikemat elukäiku oodata (James Enge küll hiljuti teatas, et järgmises antoloogias on jällegi ta tekst esindatud - seega, töö käib). Aga noh, rõõmustagem siis sellegi üle. Ahjaa, on ilmunud ka Lavie Tidhari toimetatud “The Best of World SF” kaks antoloogiat, kuid sealne valik pole just aasta parimate antoloogiate laadis. Ja ei saa mainimata jätta Allan Kasteri kõvaulme antoloogiaid, kuid neid ma pole kuidagi jälginud.


Antoloogias on 23 teksti 24 autorilt. Neist 15 on naisautorid, 7 meesautorid ja 2 autori puhul on sooline määratlus vaba. Minu jaoks on esmatutvus 10 autori loomega (no kellest küll 3 puhul olen vähemalt teadlik erinevatest tekstidest).


Gurani valik on kaasaegne ning arvatavalt klassikalise fantaasiajutu austajad kirtsutaksid nina vähemalt poolte tekstide peale; kõik need tänapäeva ühiskonna ja kultuuri kajastused fantaasiakirjanduse eri vormides või nii. Küllap olen vähe vanem või kogenum või stagneerunum, ning enam nii kergelt ei vaimustu, seega ei andnudki ühelegi tekstile vähemalt 7 punkti - ja samas ehk nii mõnegi varem 3 punktiga hinnanud loo puhul panin nüüd hoopiski 4 punkti. Ehk siis enda lugemiskogemus hakkab üha harju keskmisemaks. Mis on muidugi kurb.


Aga igal juhul, nii 6 kui 5 punktiga tekstid on igati loetavad. Lugude keskmine hinne on 4.91, mis sellise laia valiku puhul on küll igati ok tulemus.


Fran Wilde: Unseelie Brothers, Ltd. 4/10

E. Lily Yu: Small Monsters 5/10

Catherynne. M. Valente: L’Esprit de L’Escalier 3/10

PH Lee: Frost’s Boy 6/10

Tobi Ogundiran: The Tale of Jaja and Canti 6/10

Karen Russell: The Cloud Lake Unicorn 4/10

Marika Bailey: The White Road; Or, How a Crow Carried Death Over a River 5/10

Elizabeth Bear: The Red Mother 6/10

Yukimi Ogawa: Her Garden, the Size of Her Palm 3/10

Kathleen Jennings: Gisla and the Three Favors 6/10

Roshani Chokshi: Passing Fair and Young 6/10

Andrew Dykstal: Quintessence 6/10

Tobias Buckell: Brickomancer 5/10

Varsha Dinesh: The Demon Sage’s Daughter 6/10

Merc Fenn Wolfmoor: Gray Skies, Red Wings, Blue Lips, Black Hearts 4/10

James Enge: Drunkard’s Walk 5/10

P. Djèlí Clark: If the Martians Have Magic 4/10

Carlos Hernandez, C. S. E. Cooney: A Minnow, or Perhaps a Colossal Squid 6/10

Richard Parks: The Fox’s Daughter 5/10

Sofia Samatar: Three Tales from the Blue Library 4/10

Allison King: Breath of the Dragon King 5/10

Karen Joy Fowler: The Piper 5/10

Isabel Yap: A Spell for Foolish Hearts 4/10


Kommentaare ei ole: