13 detsember, 2022

C. S. E. Cooney, Carlos Hernandez - A Minnow, or Perhaps a Colossal Squid (The Year's Best Fantasy 1, 2022)

 

Mänguline lugu ühiskonnast, kus on muuhulgas üks veider karistusviis: võlglased võidakse muuta erinevateks vee-elukateks, kes on võimalus tagasi saada inimeseks, kui lähedaste poolt on võlad õiendatud. Muidugi, probleem on ka selles, et kalana (või muu vee-elukana) elades võid sa hukkuda teiste vee-elukate hambus või elutingimuste tõttu. Või noh, kui võlg jääb lahendamata, siis ka pole naasmist inimsoo hulka.


Loo peategelane on noor neiu, kes on kohaliku timuka (sest on ka hullemaid karistusi) poolt valitud nende vee-elukatega tegelema (nii nendeks sepistamine kui ka järelvalve). Üks järjekordne karistatu on loodusteadlane, kes väidab, et on jälile saanud merineitsite saladusele. Nimelt on merineitsid ühed … üüratud olendid, kogupikkusega u 40 km, kes elutsevad ookeanites ja toituvad sealsetest suurkiskjatest. Valitseja, kes on muuhulgas rahastanud tema teadustööd, ei näe sellest teadmisest just kasu - teadlane pigem ütleb, et need merineitsid võiks tahtmise korral sealse saareriigi lihtsalt kokku pigistada (kui neid vaid huvitaks tillukeste inimolendite tegemised). Ja need meremeeste jutud kohtumistest kaunite merineitsitega … no jätke naljad, meremehed võiks parimal juhul uppuda nende vulvades.


Ühesõnaga, teadlane soovib enda muutmist kalaks, et siis ujuda merineitsi juurde ja see sööks ta ära. Kuid enne kohtuotsuse väljakuulutamist muudab ta korraga meelt.


Nagu öeldud,  päris värvikas ja mänguline maailm, mis vast Hernandezist lähtuvalt õige ibeerialike meeleoludega - siinne ülevaade on ikka väga kuivalt esitatud. Muidugi, mõlemad autorid ongi üsna hea fantaasiaga kirjutajad.



Kommentaare ei ole: