07 november, 2022

Karen Joy Fowler - The Piper (The Year's Best Fantasy 1, 2022)

 

Lugu külas kasvavast noorukist, kelle maailm avardub üha uute kogemustega - ja kes niisamuti avastab, et see avardumine võib teiste inimeste puhul toimuda hoopis teistmoodi kui tema on kogenud: ehk siis inimesed kujutavad ette asju, mida ei saanud toimuda ja liidavad selle siis üleüldisesse narratiivi (kus võib siis üldse toetava rolli asemel võtta juhtpositsiooni). (Muidugi, ja kes ütleb, et just noormehe kogetu on see kõige adekvaatsem hinnang?)


Aga siis puhkeb sõda ja kuskil kaugel maal peavad tema kuninga väed võitlema naabritega, kes ei pea neid kaugeid maid kuninga omaks. Ja nagu hiljem külasse sattunud värbaja jutust ilmneb, tulevad need naabrid ka nende maid ja varasid ja elusid ära võtma, ja et seda vältida, tuleb sõita üle mere ning minna naabrite külade kallale, et need ei tahaks noormehe (ja kuninga) kodumaale tungida. Noormees ja teised külamehed ühinevad värbaja ja ta värvatud salgaga, mis liigub läbi järgmiste külade mere poole.


Muinasjutulikult algav lugu liigub edasi massihüsteeria käsitlemise suunas, et siis lõpus jõuda … veidi ootamatu finaalini, mis jätab ehk veidi tühja tunde. Aga see ehk oligi autori eesmärgiks, tulla sellest välja … kuidagi teistmoodi.



Kommentaare ei ole: