14 detsember, 2022

Richard Parks - The Fox's Daughter (The Year's Best Fantasy 1, 2022)

 

Esmatutvus Yamada Monogatori maailmaga ja eks peaks nüüd vanemaid antoloogiaid kammima, ehk leiaks veel näiteid sellest - sest mis selles jaapanliku miljööga maailmas veel võib olla juhtunud, eksole.


Isand Yamada saab kirja tuttavalt nõialt, et Yamada võiks oma hoole alla võtta tema teismelise tütre, kuna nõid peab minema õukonda täitma oma kohuseid. Yamada pole just vaimustunud, sest nõid on teatavasti libarebane (või noh, inimeseks kehastuv rebane, libainimene siis?) ja tütargi selline, ning sellistelt võib oodata kõiksugu üllatusi. Ja nüüd peaks tema hoolitsema, et nõia teismeline tütar ei satuks jamadesse. Aga noh, ei saa ka keelduda (miks, selguks vast eelnevatest tekstidest).


Tütar saabub, ja peagi valib endale elukohaks ühe mahajäetud kloostri. Nojah, rebasele igati sobilik, inimesele … mitte just väga. Mõne aja pärast järgnevad mõned … arusaamatused, sest nõiatütar satub igasugu ootamatute tutvuste otsa ning jamade lahendamiseks peab Yamada koos tuttava preestriga erinevalt pingutama. Sest tiinekaaeg on selline, eks.


Eks siin nüüd sai mitmel puhul sellele tiineka-värgile rõhutud, aga samas oli ka päris huvitav see Monogatori suhete ja maagia küsimus.



Kommentaare ei ole: