21 detsember, 2022

Martha Wells - The Potter's Daughter (Year's Best Fantasy 7, 2007)

 

Sissejuhatuse järgi olevat see lugu nö proloogiks 1993. aastal ilmunud romaanile “The Element of Fire” ning selle teksti järgi võiks küll hakata jahtima romaani.


Kade on poolhaldjast nõid (kelle inimesest esivanem on …), kes uurib üht tapmist oma lahkunud ema mõjuvõimu all olnud külas. Naisele on üsna selge, et mõrva põhjuseks ongi Kade’i kohale meelitamine (no ta ei saa ju lasta midagi sellist oma nö maanurgas karistamatult juhtuda!), aga milleks teda otsitakse, ei tea - ta pole enam selline tuulepea, et igasugu väljakutseid nautida.


Asja teeb keerulisemaks kohale saabunud bard, kes on vägagi tuttav Kade’i varasemate vägitegudega ja kes paistab mõistvat naise motiive (üllatus-üllatus). Ja ka seda, millises ohus mees on, kui ta niiväga vabalt suhtleb nõiaga. Ka Kade’le jääb arusaamatuks bardi ootamatult julge soov nii surmava naise võimuses olla. Igal juhul, peagi saab Kade teada tema kohalemeelitaja ja ta soovi ning bard … oleks võinud jääda nõia vägitegusid eemalt austama.


Tänapäeval viidatakse Wellsi fantaasialoome puhul pigem Raksura maailma raamatutele (mida pole küll lugenud, lihtsalt sekundaarkirjandusest jäänud silma), käesoleva loo põhjal paistab see Kade’ga seonduv vähe kergemini vastuvõetav kui Raksura veidram fantaasia. Oh, ja 2023. aastal peaks ilmuma “The Witch King”.



Kommentaare ei ole: