07 detsember, 2022

James Enge - Drunkard's Walk (The Year's Best Fantasy 1, 2022)

 

Kogumiku nö üks traditsioonilisemaid tekste, mis võinuks ilmuda ka 3-4 kümnendit tagasi ja poleks siis mõjunud kuidagi ilmutuslikuna. Aga noh, vahelduseks siis selline tavaline meelelahutus ja sellisena igati okei.


Jälle kohtume selle joodikvõlur Morlockiga (eelmine kord siis antoloogiast “Swords & Dark Magic”, aga autor on neid lugusid veel ja veel kirjutanud), kes liipab ühte väikelinna, et seal nina täis tõmmata, ja siis edasi rännata. Linn on pea inimtühi, aga viimaks leiab ta kõrtsi, kus saab kannu õlu tellida (sest veini pole). Hind on küll enam kui soolane, aga nagu teada, Morlockile pole kulla loomine mingiks probleemiks.


Kuid seejärel on ka õlu otsas ja kuskilt pole võimalik seda juurde saada. Seepeale võtab võlur koti selga ja kõnnib minema ja jõuab tagasi samasse linna - ah et selles ongi asi, mingi jõud on linna aegruumi dimensioonid segi keeranud. Osa linlasi on juba lootust kaotamas ning plaanivad edaspidi elunatukese pikendamiseks  oma lapsi süüa - Morlock põlgab palju asju ja kannibalism on üks nendest. Ta otsustab ikkagi linnast lahkuda ja seda noore poisi abil, kes omal käel uurib selle lõksu jäänud linna kaootilist struktuuri.


Ehk siis loo võlu peakski olema selle peategelases ja tema mitte just sotsiaalses käitumises. Ei saa öelda, et oleks just peadpööritav seiklus (lugesin teksti lahenduse kaks korda läbi, arvasin, et see jäi mulle lihtsalt märkamatuks) aga noh, eks ka kõrvaltegelased ole omamoodi värvikad.



Kommentaare ei ole: