30 juuni, 2023

John Green: Katherine'ite küllus

 

See autor meeldib mulle. 
Noorteraamatute külluses pakub tema oma kirjutatutega alati selliseid vaatenurki, mida ma usun ja saan tõsiselt võtta, süüvimata samas asjadesse, mida ma teada ei taha.  Isegi kui juttu on noorest armastusest - ja tema minu poolt seniloetud raamatutes vähemalt mingi teema sellega alati on - pole need raamatud armulood, vaid kujunemislood. Osa kujunemist tekib ka armumiste ja musitamiste, kabistamiste ja seksi kaudu, ent rõhk on alati just kujunemisel.

Katherine'ite raamat on hea näide. Peategelane on imelaps, kes parasjagu on jõudnud vanusesse, kus ta pole enam laps ning tundub eakaaslastega võrreldes järjest vähem imelise mõistuga olevat. Sellega seoses on tal isiksuslik kriis, mida võimendab, et kindel tüdruk ta maha jätab. 
(Toda päeva kirjeldatakse ja tundub, et jätab maha ikka päris lambist. Võibolla päriselt nii käibki - ma pole kunagi sedasorti laps või teismeline olnud, kelle noored suhted aina vahelduvad.) Ja ta läheb oma parima (ainsa) sõbra õhutusel automatkale, mis viib ta Gutshoti linna, kuhu nad veidi pikemalt pidama jäävad ja juhtuvad igasugused rohkem ja vähem ootamatud sündmused.
Mõned neist väga etteaimatavad, teised vähem. 
Imelaps proovib luua teoreemi suhetest ja mahajätmisest. Võite ise arvata, kui edukas ta selle juures on. 

Ükski olulistest noortest tegelastest pole loll. Vastupidi, imelapsega suheldes on nad äärmiselt võrdsed, päris oluliselt terased. Kõik noored tegelased on raha suhtes äärmiselt hästi varustatud ja muretud. Et sündmustik leiab aset Ameerikamaal, käivad tegevustikust väga rahulikult läbi relvad, jahipidamine, milleks pole üldse mingit luba vaja, ohtralt burgereid ning teleka ees magamine. Aga kui välja arvata mõningane eblakus raamatute osas, mida peategelane loeb (Camus ja Kiergerkaard, ohkuipeen ), ei tule ette midagi tõeliselt veidrat ja võõrast. Võibolla olen lihtsalt piisavalt Ameerika filme vaadanud ja omapärad kui "seal on niimoodi"  juba sisse söönud.
On tüdrukud. On poisid. Üks tüdruk käib juba kolledžis, aga enamasti on noored küll keskkooli lõpetanud, ent mitte veel otsustanud, mis nüüd edasi teha. Vaesus ei kannusta. Rikkus ei meeldita. Püsitakse selles lapsepõlve ja täiskasvanuelu vahepealses faasis, kus kõik näib võimalik ja suurim küsimus on, kellega tonksu teha. 
Ja kujunetakse. Kujunetakse ikka mehemoodi. 

Tõlkija - muuseas, tõlgitud oli hästi

Kommentaare ei ole: