29 juuni, 2023

Juhan Voolaid - Müügiesindaja ja geniaalne valem (Looming 6, 2023)

 

Vast ehk ulmeline lobalugu Viljandi mehest, kes oli ligitõmbava välimuse ja võrdlemisi amoraalse suhtumisega müügiesindaja, kelle juures naistel jalad nõrgaks läksid. Kuni üks petetud kihlatu lasi tal uimastatuna juuksed maha lõigata. Juuksed, mis müügiesindaja ehteks!


Mees langes sügavasse masendusse, kaotas huvi senise elu vastuu. Ta küll proovis kanda parukat, aga ei, nüüd oli tal naistele hoopis tagasihoidlikum mõju. Mees muutus koguni erakuks. Kuni ta ühel öööl nägi üht imelikku unenägu … ja hommikul meenus talle sellest üks valem, millest ta ei mõistnud küll mõhkugi. 


Müügiesindaja hakkas siiski otsima valemi tähendust, ning pidi viimaks kodusest Viljandist minema Tallinna, kus leidis ministeeriumist inimese, kes adus selle valemi sisu. Inimkonna jaoks revolutsiooniline lahendus! Müügiesindaja ise ei saanud sellest küll midagi aru, või kuidas üldse selleni jõudis. Asi läheb veel õnnetumaks - talle määrati valemi leiutamise eest Nobeli preemia. Tseremoonial selgub, miks ta midagi sellist leiutada võis.


Eks Voolaidile paistabki meeldivat kirjutada selliseid ulmelise krutskiga lugusid, ses suhtes midagi üllatavat just pole. Igal juhul, ka kiilaspäisus võib osutuda millegi jaoks heaks, seltsimehed plasspead!


Kommentaare ei ole: