28 veebruar, 2024

Nathan Ballingrud - Three Mothers Mountain (The Best American Science Fiction and Fantasy, 2023)

 

Järjekordne õudusjutt, mis siin siis valikusse fantaasiakirjanduse esindajana võetud. Lugu poisist, kelle isa sai autoõnnetuses surma ja kelle ema võttis seejärel ühendust seal kandis elavate nõidadega, et need ta mehe tagasi tooksid. Isa tuligi … või midagi sellist. Igatahes on see isa pähe loodud olend ta naisele kallis (tal polnud vist ennegi kõik kupli all korras), aga poegadele …


Igal juhul, see olend saab ligipääsu peategelase pähe (tõeline väkk juhtum), ning poiss hakkab nägema väga häirivaid mõtteid. Pojad võtavad viimaks ette meeleheitliku sammu - minna nõidadele kätte maksma, et vabaneda sellest kodusest õudusest.


Et tegemist on õuduskirjandusega, siis teadagi nende retk nõiamajja annad loodetust hoopis teistsuguseid tagajärgi. Kui teksti algus oli üsna vastumeelne (ikkagi horror ja pinge kruvimine), siis loo edenedes muutus see üsna emotsionaalseks kogemuseks lähedase armastuse teemal: mida kõike ollakse valmis tegema kasvõi lähedase päästmiseks. Ja noh, see on omal moel südantsoojendav.



Kommentaare ei ole: