17 oktoober, 2009

Juhan Raude, Arvo Sandberg – Eesti NSV 1975. a. üldlaulu- ja tantsupeost osavõtja meelespea (1975)


Hommikusel meeltesegadushetkel jäin millegipärast lehitsema sellist teatmikku, tekkis äkki huvi, et mis kandi mehed mu lapsepõlvekoolis ööbisid – selgus, et Tartu rajooni omad. Hüva.

Seejärel lugesin igasugu ohutuseeskirju tänaval kõndimiseks, tuleohutuseks ja ühistranspordi kasutamiseks, aga need olid igati mõistlikud ning tsiteerimiseks liialt arukad. Hoopis torkas silma tol ajal Tallinnas olnud telefoninumbrite mitmekesisus. Lapsepõlvest mäletan, et kasutusel olid kuuekohalised numbrid (senimaani harjunud telnumbreid kolme kaupa esitama; praegused seitsemekohalised on esteetiliselt koledad) – selles teatmikus neid ka on (Nõmme, Mustamäe ja lennujaama kant), aga enamus numbreid ikkagi viiekohalised. Ent – leidus ka seitsmekohalise kombinatsioone – Tallinna Polütehnikumu ühiselamu (Pärnu mnt 57): telefon 407-93-43 (lk 37); või A. Müürisepa nim. Kutsekooli ühiselamu (Tulika tn 37): telefon 6425-226 (lk 36). Põnev, kas pole?

Rongkäigu rivistamise plaanist selgub, et milliseid tobedaid nimesid ikka kesklinna tänavad sel ajal kandsid – Suvorovi pst, Mitšurini tn, Gagarini pst (lk 24). Üpris jäle. Ja Moskva tsirkus andis pea iga päev etendusi, tähtsamatel pidupäevadel suisa 3 korda päevas. Et oleks ikka internatsionaalne pidupäev kõigile.

No vot, selline tarbetu teadmise hetkeke.

“Pärast sisenemist autobussi, trammi või trollibussi liikuge kohe edasi väljapääsu poole.” (lk 6)

Kommentaare ei ole: