28 november, 2010

Ingel Kanarbik – Nurgas tolmub õmblusmasin. Kui kaua veel? (1992)

“Sõrmkübarat millegipärast eriti kasutada ei taheta ja sellest on kahju. Vaesed käed, nad saavad niigi iga päev kõikvõimalike tööde ja toimetustega valu ja vatti näha. Milleks sõrmeotsi veel nõelaga torkida. Pane sõrmkübar parema käe keskmisse sõrme ja kõiki tundeid maha surudes harjuta mõnda aega. Küll näed, harjud sõrmkübaraga nii ära, et imelik on ilma temata õmmelda, eriti, kui on tegemist paksemate ja tihedamate materjalidega. Võib juhtuda, et sõrmkübar on natuke suur, sel juhul võib sinna riidetükikese täiteks panna.” (lk 5)

“Õmblusmasinale meeldib puhtus, korralik õlitamine ja õrn kohtlemine.” (lk 6)

“Kui Sa märkad kerge ärevusega, et Sinu mõõdud ei vasta päris täpselt ühelegi tabelis toodud suurusnumbrile, ära tee sellest erilist probleemi. Peaaegu kõigiga on nii. Iga inimese figuuril on oma eripära ja selles pole midagi halba. Orienteeru ikka eelkõige rinnaümbermõõdu järgi ja kui Su puusaümbermõõt ületabki tabelis toodut, ära heida meelt. Anna puusajoonele vabadust juurde (laiemad õmblusvarud puusa piires). Väga palju oleneb ka mudelist.” (lk 10)

“Peatun pisut pikemalt taskuserva kantimisel. Näiteks teksapükste taskuservad on kohe esimesed kohad, mis kiirelt läbi kuluvad. Aga kui ajad neile nahast kandi serva, paraneb väljanägemine tunduvalt ja edasi kuluvad need taskuservad väga aeglaselt. Sellist kanti on käsitsi õmmelda kergem kui masinaga, sest seda kohta presstalla alla sättida pole lihtne. (Antud juhul pean ma silmas juba valmis ja kantud pükse. Kui Sa aga alles pükse õmbled, siis kandi taskuservad loomulikult masinaga.)" (lk 17)

"Mille üle võiks üks westmani mängiv poiss veel uhkem olla kui narmastega jaki ja pükste üle. Ja kui jakk ise polegi nahast, siis narmad võiks sinna ju sellegipoolest teha nahksed." (lk 17)

Toredalt muhe raamat. Suurt aru ei saanud, aga see on tavaline.  

3 kommentaari:

Tiina ütles ...

Endiselt imestan teie lugemisvaliku üle. Saan aru, et minul on see raamat kodus ja ma olen seda isegi lugenud. Kas on plaanis omale teksapükse õmblema hakata? :)

kolm ütles ...

üks tasku rebenes lahti jah.

no pealkiri on tore ja nii õhuke vihik, asi siis veerand tunniga läbi sirvida; noh, teadvuse avardamine või nii.

Oop ütles ...

Pealkirja järgi võiks see olla noorteromaan.