28 detsember, 2011

Liidia Martinsoo – Paide rajooni Lenini ordeniga “Estonia” kolhoos (1980)

Brošüüri on välja andnud selline huvitava nimega asutus: Eesti NSV Põllumajandusministeeriumi Informatsiooni ja Juurutamise Valitsus – mida see juurutamine õigupoolest tähendab? Selge see, et propagandatalitus, aga no mida nime.
Huvitav, kas tollal tehti piimaveiste kunstseemendamist või lastigi tõupull lehmade kallale, igatahes vaadeldaval kolhoosil on “karja toodanguvõimet tunduvalt suurendanud” punast tõugu pull Leitu, kel 186 tütart (lk 10). (Lisaks siis teadmata arv mahalöödud pullvasikaid?)
No tegelt mis sellest raamatukesest ikka rääkida, tehti põldu ja kasvatati kariloomi ning teeniti nõukogude tingimustes kopsakalt raha. Paistab, et sel ajal taheti liikuda “Estonias” mineraalväetistelt tagasi rohkema sõnniku kasutamisele (lk 4). Kolhoos asutati nagu ikka peale märtsiküüditamist ja huvitaval kombel tollal valitud artelli esimees Marrandi oli veel 1980. aastal kolhoosi esimeheks (lk 3). Niipalju siis agraarteadmistest.

Raamatu kaanepilti netist ei leidnud – no seal on ülaosas pilt põlluäärsetest kaskedest ja allpool siis pealkiri eesti ja vene keeles.

Kommentaare ei ole: