28 aprill, 2013

Ian McDonald – Sanjeev and Robotwallah (The Mammoth Book of Best New SF 21, 2008)


India, see tuhandete võimaluste ja värvide maa, äärmuste magnet... On lähitulevik ja praegusest pulbitsevast majandusimest pole palju järel – nagu kardetud, on India enamvähem lagunenud, ja nagu ikka, pole ajalooliselt sellisel maal inimelul just suuremat väärtust. On umbes aasta 2038 (või pigem hiljem) ja kuskil Varanasi kolkakülas elab noor Sanjeev, kes on vaimustunud kõiksugu lahingurobotitest ja mechadest jms – milline tehniline täiuslikkus, läikiv kroom ja hävitav tulesülgamine. Juhtub aga nii, et ühel ööl mürgitavad järjekordsed robotmehed kogu nende küla põllumaad ja elanikel ei jää muud üle kui põgeneda varanatukesega Varanasisse.


Sanjeev näeb seal tänavatel uhkelt loivavaid mechasid, mida juhivad (kasarmus) temavanused narkouimas lapssõdurid, keda linlased ühtaegu kardavad ja põlgavad, ent poiss on muidugi vaimustuses. Mechasõdurid palkavad ta kasarmusse koristajaks ja muidu asju ajama, ning Sanjeev on teadagi – vaimustunud. Nojah, siis aga saabuvad kohale Ameerika rahuvalvajad (kui olukord on niivõrd rahunenud (verest tühjaks jooksnud?), et ükski rahuvalvajatest ei peaks siin surma saama) ja lapssõdurid on korraga nö lageda taeva all – pakutakse küll ümberõppeprogrammi, aga narkomaanidest poistele pole see enam see, parem juba hakata turvamechadeks. Aga eksole, äraaetud hobused lastakse ju maha ehk täiskasvanud soovivad pigem vabaneda sellisest kontrollimatust ballastist. Mis saab Sanjeevist, arvatavasti ei midagi, heal juhul tähtsusetu liivatera.

Lugedes teiste “Cyberabadi” sarja tekstide kohta, tundub olevat sari, mida võiks eesti keelde tõlkida. (Esmatutvus McDonaldiga jättis küll väga mittemidagiütleva mulje.)

Kommentaare ei ole: