09 aprill, 2013

Johann Gottfried Seume – Apokrüüfid (2005)

Autor (1763-1810) pole niivõrd universaalsete elutõdedega kui Leopardi, rohkem ikka päevakajaline – mis küll saab sakslastest ja Saksamaast ning miks Napoleon luhtas võimaluse saada tõeliselt vägevaks valitsejaks. Ning pärisorjandus on halb.

Jutlustage aga alati kenasti kannatlikkust, ja ongi teil orjapõlv käes! Sest kannatlikkuse juurest tõestuseni, et te peate kõik ära kannatama, on kelmusel lihtne minna. (lk 22) 
Ühiskond lubab meile sageli liiga palju, seda teeb ta aga selle liiga palju eest, mis ta meilt võtnud on. (lk 24) 
Kui öeldakse, et mõni rahvas ei suuda vabadust taluda, siis tähendab see, et suurem osa sellest rahvast koosneb lurjustest, narridest ja lollpeadest, või et üksainus inimene mõistab neid lurjused, narrid ja lollpead teha. (lk 26) 
Meie vürstid ja aadlikud on võõra despoodi kõige kuulekamad alamad, et päästa privileegide mõttetusega oma armetult häbiväärset eksistentsi – see ongi seletus meie rahva saatusele. (lk 44) 
Noorelt hoorad, vanalt palveõed; noorelt elumehed, vanalt müstikud. Müstitsism tuleb enamasti närvinõrkusest ja maokrampidest. (lk 58) 
On vaja palju näha ja mõelda, enne kui jõutakse Horatiuse Nil admirari'ni, või siis ollakse loomu poolest algusest peale laiskvorstiks loodud. (lk 67)

Kommentaare ei ole: