06 aprill, 2013

Kaie Ilves – Vanaisa maja (2013)

Tegemist ehk lastekirjandusega? Fantaasiat siin tõepoolest on, nagu tagakaanel lubatakse, aga mitte just sellisel kujul, et täiskasvanulikuks ulmekirjanduseks muutuks. (Jah, autor tunnistab, et kirjastus on reklaamiga vähe isetegevust teinud.)Autoril on läinud põhiline aur tegelaste kirjeldamisele, otsest tegevust nagu ei toimugi ning ajaliselt mahub kogu tegevus vaid kahte päeva. Ja noh, peamine on siis see, kes siis ikkagi Lodumetsa talu neil novembripäevil asustavad (või on see tekst tekstis?), mis siis raamatu lõpuks ka enamvähem selgub. Iseenesest võiks raamatule järjegi kirjutada (midagi Uspenski laadis?), kõiksugu lahtisi otsi jäi enam kui küllaga.

Lugu siis sellest, kuidas Lodumetsa tallu oodatakse külla Ameerika tädi, kes on juba pikemat aega lubanud tulla, ent ikka midagi muud ette tulnud. Aga nüüd ta siis tõesti liigub Lodumetsa poole – lennukiga New Yorgist koos oma veidrate kaaslastega, kes põhjustavad pardatöötajail kummalisi segadusi või ka nägemusi. Samal ajal Lodumetsas elu keeb (seda küll eelkõige köögis), saabub teisi külalisi ja talvitujaid ning kõik on muhe ja tore, ikka ahi praksub ja tehakse häid roogi ja näägeldakse sõbralikult üksteise kallal; maailm on helge. Ameerika tädi seltskond ajab lennukis neid teenindaval mehel ja naisel viimaks juhtme tõsiselt kokku ning peale lennuki maandumist kaovad nemadki pardalt; meest tabab rännukihk, mida ta ei oska endalegi seletada. Lõpuks jõuab kauaoodatud tädi seltskond Lodumetsa, aga... kes ja miks on kadunud? Tallu jõuavad ka need lennuki mees ja naine ning nüüd selgub nii mõndagi, aga mitte üldse kõik.

Ühesõnaga, igati elurõõmus lugu, millel põhiaur läheb kõiksugu kirjeldustele ja tutvustustele. Läbilõige kahest päevast, mis jätab mehele ja naisele kustumatu mulje ning ehk muutis neid paremateks inimesteks. Tekst jääb täiskasvanud lugejale ehk liialt lapsikuks, samas kompenseerib seda tihe segadus tegelaste ümber. Või kes teab. Kummastav raamat, mis muud, kas tegemist romaani võ jutustusega, ei oskagi öelda.

Kommentaare ei ole: