26 detsember, 2017

K. J. Parker - Safe House (Fearsome Magics, 2014)

Seniloetud Parkeri tekstidest vast lühim, kõigest 20 lehekülge. Tegemist siis kammerliku kassi-hiiremänguga (natuke sarnane džinnitekstile), Parkerile tüüpiliselt on peategelaseks üks alamat sorti võlur (kuigi see pole muidugi reegel, lihtsalt tavaliselt on peategelane millegi poolest üle keskmise võimekas… aga mitte küllaldaselt, et saada kõvaks tuusaks), kelle ülesandeks on päästa võlureid vihkavalt maalt üks võluvõimetega inimene, et see võlurite kooli õppima toimetada. Ainult et peategelane on ise sattunud võimude kätte ning peale piinamisi ootab teda ees poomissurm… millest pääsemiseks on tal küll üks õige valus meetod (mistõttu teda saadetaksegi sellistesse kohtadesse). Põgenemisel satub ta iidsesse kindlusse (kuhu kohalikud oma nina ei topi), mida viimati kasutati sajandeid tagasi suures sõjas, mille võlurid olid põhjustanud (millest siis kohalike leppimatu viha nende vastu).

Kindluses avastab võlur, et ta pole üksi - seal on neiu, kes paistab niisamuti põgenik olevat. Et niisuguseid iidseid kindlusi kasutavad vaid võlurid pelgupaikadena (sellest siis loo pealkiri), jõuab viimaks peategelane järeldusele, et neiu peakski olema see inimene, keda ta päästma oli tulnud ja kooli viima (kuigi jah, naised on harva selliste võimetega). Ainult et… neiu ei taha millegipärast kindlusest lahkuda ja on üldse vähe veider. Võluri veenmisest hoolimata hakkab olukord käest minema… ja võluril on ühtäkki vesi ahjus.


Kui esimesel lugemisel jäi loost üsna mittemidagiütlev mulje, siis uuesti kätte võttes hakkas tekst paremini tööle ning oskasin märke paremini lugeda - kuidas võlur ei noki olukorda enne lahti kui hilja… või milliseid seatempe need võlurid tegelikult teevad. Tundub, et tekst ei paigutu Invincible Sun maailma, igatahes pole seda tekstis mainitud ja need võlurite mahhinatsioonid on kuidagi… pahatahtlikumad kui muidu. Aga jah, Parkeri kohta kammerlik tekst, tegevus toimubki enamjaolt ühe päeva jooksul selles kindluses (muidugi, kõiksugu taustateave veab sinna ja tänna).

Kommentaare ei ole: