16 detsember, 2017

Daniel Abraham - The Cambist and Lord Iron: A Fairy Tale of Economics (The Best Science Fiction and Fantasy of the Year 2, 2008)

Üsna tore lugu, mille lõpp on samas veidi vedel. Tegevus toimub 20. sajandi algupoole Londonis, kus teeb ebamoraalseid vägitegusid lord Ironi nimeline mees. Igavusest võtab lord Iron ette Olafi nimelise rahavahetaja, kes on tuntud oma oskuse poolest leida igale rahale õiget vääringut. Lord Iron pakub tehingut: sa kas lahendad selle või sinu karjääriga (ja eluga) on kööga.

Esimene kord tahab lord teada, mida on väärt üha suvalise maakoha trükitud rahasedelid. Olaf leiab ööpäevaga lahenduse ja ta töökoht säilib. Järgmiseks peab Olaf leidma, mida on väärt üks päev kuninga ja üks päev vangi elus - lord Iron on nimelt sõlminud kihlveo teise omasuguse elupõletajaga, kaotuse korral jääks elust ilma nii lord kui Olaf. Rahavahetajal on nädal higistamist, aga ta leiab sellele küsimusele… ootamatu lahenduse. Mööduvad kuud ja siis on lord Ironil Olafile järgmine ülesanne - kui palju on väärt üks hing. Olaf leiab ka sellele.. lahenduse, ikka majanduslikust loogikast lähtudes.

Nagu öeldud, loo puänt läks veidi lamedaks, muidu saatanliku jutu puhul selline mitteüllatav lahendus. Aga muidu on teksti keskkond päris tore, ootad justkui miskit fantaasiailma, on aga asine suuurlinnaelu.

Kommentaare ei ole: