21 detsember, 2017

Garth Nix - A Long, Cold Trail (The Book of Swords, 2017)

Veidi erinev kogemus senistest Herewardi ja Fitzi loetud lugudest (no “Fearsome Magics” antoloogias ilmunu on miskipärast ikka pooleli ja pooleli) - kui seni rüütel ja nukk ikka kemplevad ja püüavad üksteist üle trumbata, siis seekord tegutsetakse pühas üksmeeles, et peatada üks nurjatu muistne üliolend (“godlet”?), kes kasutab enese tugevdamiseks kõigi kättesaadud elavate olendite hingi - ning ta eesmärgiks on peale ühe küla tõurastamist lähedalasuvasse linna jõuda, sealsed elanikud hingedest tühjaks imeda ning seejärel olla vägevaim tegija. (Asja komplitseerib seegi, et nüüd see olend liigub Herewardi nõiast tädi Eudonia keres - Eudonia, kes oma noort sugulast igati põlgab.)

Nojah, rüütlil ja maagilisel nukul on ülesanne seda frankensteinlikku monstrumit niikaua kinni pidada kuni saabub suur maagiline nõid, kes selle olendi vangistaks või hävitaks. Ülesanne pole meie paarile kerge kuivõrd see olend on kiuslikum kui Fitz arvab. Ent siis saabub neile appi üks tühikargaja koos väga erilise mõõgaga (kuivõrd tegemist on ikka mõõgaantoloogiaga!). Herewardile käib see tühikargaja hullult närvidele, kuid Fitz leiab, et seda meest ei saa niisama üle parda visata - eriti kui olend ongi juba linna lähistele jõudnud ning lubatud maagilisest abist pole senini haisugi.


Et siis selline tore seikluslik lugu koos Nixile omaste humoorikate lisanditega. Eks neid jutte oleks parem järjest lugeda, siin on mitmeid viiteid ühele eelmisele seiklusele koos selle tühikargajaga (“Fearsome Magics”?), ent seda pole veel lugenud.

Kommentaare ei ole: