29 detsember, 2017

Mairi Laurik – Jumala armulikkus (Eestid, mida ei olnud, 2017)

Laurik loob fantasy Liivi sõja aegsest Eestimaast, kus siis Liivi ordu, Taani, Poola, Rootsi ja Vene sõjavägedele lisaks tegutsevad nende ridades mitmesugused mütoloogilised olendid (ja jumalused). Mulle jäi natuke selgusetuks, mis võim siis enne sõda Eestimaad õieti valdas, igal juhul oli see vallatud antiikmütoloogia poolt ning Võrumaa aladel pesitses Minotaurus, kelle-mille ülesandeks oli kaitsta piire idanaabri koleduste eest.

Aga jah, et Minotauruse toimimise hüvanguks tuli inimesi ohverdada, siis neid ohvreid valiti muidugi maarahva hulgast, mis tekitas meie alternatiivajaloolistel esivanematel mitmesugust rahulolematust. Ja nii andiski „Liivi sõja“ algusele ühe tõuke see, et armuvalus noormehed ei tahtnud oma armsamaid koletisele söödaks anda. Edasi siis saab ühe matsist noormehe silme läbi näha seda, milline häda ja viletsus puhkes siis, kui Eestimaa aladel hakkasid trampima mitme riigi alternatiivajaloolised sõjaväed. Ning paistis, et matsirahva vanad jumalad on lahkunud…


Sarnaselt Friedenthalile läheb Laurik õige fantastiliseks kätte, ning see mütoloogiate paljusus on igati julge samm, kuid läheb vähe segapudruks. Aga noh, plusspunktid hertsog Magnuse ja selle matsist sõjasulase seikluste eest. Ja eks Minotauruse paigutamine Võrumaale on ka omamoodi huvitav ulakus.

Kommentaare ei ole: