25 juuni, 2018

Barbara Roden - Northwest Passage (The Year's Best Fantasy & Horror 19, 2006)


Vahelduseks üks õuduslugu … mis on päris müsteeriline juhtum kuskil Kanada pärapõrgus … kus võib elutseda midagi iidset. Midagi sellist, mida vanad indiaanlased kartsid. Igal juhul, 63-aastane leskproua elab seal üksildases onnikeses kevadest sügiseni, kui siis ühel päeval ilmuvad ta õuele autoga kaks noormeest, kes on naist kohates õige üllatunud – nemad arvasid, et on seal kandis täiesti üksinda. Üks noormees on sõbralik, teine pigem vaenulik. Naine adub, et nendega kaasneb miski saladus; jutu käigus selgub, et noormehed liiguvadki niimoodi ühest üksildasest kohast teise – püsivad niikaua kuni tüdinevad.

Ta hakkab suhtlema sõbralikuma noormehega, vestluse käigus selgub lisa noormeeste taustale, aga midagi … midagi jääb selgusetuks. Esmakordselt hakkab naine tundma ebamugavust, sest … miski justkui jälgiks teda – kas tõesti see mägi, mida kohalikud pahaendeliseks peavad? Igal juhul, ühel päeval peaks mõlemad noormehed tulema tema juurde lõunasöögile, aga pärale jõuab vaid see vaenulik noormees – sõbralik kadus tulles nagu tina tuhka. Nad hakkavad teda otsima, ning algab valu ja vaev.

Nojah, horror. Teksti võlu võikski olla selles, et paljud küsimused jäävad vastuseta. Miks mägi selline on. Millega noormehed tegelesid. Kuhu kadusid inimesed. Mida või keda nad otsingul õieti kohtasid. Autor kirjutab nii, et tegelastele endile on juhtuv hoopis arusaadavam kui lugejatele teada antakse – muidugi, ka tegelastele on palju arusaamatut (Võõrast!), aga mitte sellisel määral nagu loo lõppedes lugejale jääb. Ebamugavustunne, eksole.



Kommentaare ei ole: